Lite om min födelsestad Riga Del 2: Resmål

 I del ett berättade jag om hur jag bodde och hur var det i skolan. Det var väldigt liten del av allt. Därför har jag skapat en egen kategori vart jag ska lägga in inlägg om Lettland och livet där. Vad ska man förvänta du som är eb besökare i Lellnad av Landetoch människor. Letter är väldigt gästvännliga mot turister och svenskar är en av dom absolut mest välkommnade gäster i Lettland. Irroniskt nog så  tror folk att alla svenskar är rika och lever gott i ett grönt land som har inga större problem. Delvis är ju det sant också men att folk är rikare här än någon annan stans är bara bullshit. Visst vi har mycket lättare att leva här men vi har ekonomiska problem också.

St. Gertrudes gata i centrala Riga


 När du åker där så behöver du sova någonstans och det kan du göra på någon av Rigas hotell. Men akta att du råkar inte ta någon billigare hotell för dom kan va i rätt kass status. Så bäst om du tar en lite dyrare hotell men det kommer löna sig. Men hotell är det minsta vad du ska tänka på. På hotell sover du bara, det viktiga är vad du gör på dagar. Maten är väldigt gott där och kostar inte mycket för oss svenskar. Om du går till en dyr restaurang där så kommer det kosta ungefär samma som här i Sverige. Staden är sprängfylld med restauranger och barer. Besök gärna restaurangen "Lido" som ligger en liten bit utanför centrum vid Daugava. Dom serverar bara lettisk mat, du betalar en gång och kan äta obegränsat, det vill säga tills du blir mätt. Gamla stan är ett bra plats att besöka, gamla stan i Riga påmminer väldigt mycket om gamla stan i Stockholm. Fast den är lite större. Riga var Sveriges största stad under 1700 talet om n iinte visste det. I gamla stan finns många kyrkor gamla minnesvärda byggnader som har väldigt mycket historia bakom sig. Bäst ser du staden från St, Peters kyrkotorn. Du kan se hela Riga och ända bort till havet om vädret tillåter det. Du kommer åka upp till mittersta öppningen i kyrkotornet som ligger ungefär 200 m över marker. Det är en billig men ett måste aktivitet när du väl finns i Riga. Det finns väldigt mycket att se i gamla staden.Man skulle kunna skriva en hel bok om gamla stan. Sådan bok finns nog redan, tror jag.

St, Peters kyrka


Om du går kommer du se många saker men då kommer du se väldigt liten del, därför är spårvagnen en bra alternativ att färda sig på. Spårvagnen är smidig och billig att färdas på. Dom flesta tar spårvagn, det är också vanligaste transportmedel i Riga. Riga har ingen tunnelbana som Stockholm har, istället finns det trådbuss som finns inte i Sverige. Kolla på bilder nedanför för att se Rigas transportmedel. Det finns även buss som kostar lika mycket som spårvagn och trådbuss. Ta inte taxi, du kommer bli lurad på pengar. Taxiförare kan sin sak, dom  kännar pengar på turister som inte vet hur mycket man ska betala för en taxiresa. Så ta inte taxi och om du åker annan färdmedel kolla dina värdesaker. Ha aldrig plånbok i bakfikan och bär inte en ryggsäk eller väska så att du inte ser den. För tjuvar är duktiga på sin sak. Om du vill åka till stadens utkanter eller åka utanför staden eller till en annan stad ta tåg! Tåg i Lettland är inte som i Sverige. Själv gillar jag tåg i Lettland mycket mer än i Sverige. Du åker riktig tåg som har en tågkännsla. Tåg i Sverige är fina men väldigt tråkiga att åka i. Man ska åka själv för att förstå det. I nästa del ska jag berätta om Rigas nattliv.

Transportmedel i Riga
SpårvagnTrådbussTåg
Sen har vi buss också tillverkade av Mecedez Benz.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0